Diepvries - Koelvers - Food - Dranken - Non-food
Walserij 44, 2211 SL Noordwijkerhout T 0252 700 200 • E info@broekhuyzen.nl

Per 1 juli statiegeld op petflesjes. Wat gaat er veranderen?

19 mei 2021

*Aan dit nieuwsbericht wordt op dit moment nog gewerkt*

 

Per 1 juli 2021 wordt statiegeld op plastic flesjes, de zogenaamde petflesjes, ingevoerd. Inleveren kan bij zo’n 12.000 verkopers in supermarkten, op treinstations, bij tankstations en via cateraars. De horeca is uitgezonderd van een innameplicht. Dit betekent dus dat jij als horecaondernemer niet verplicht bent om petflesjes in te nemen. Maar wat verandert er wel door het nieuwe innamesysteem voor jouw zaak?

De maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem en dragen hiervan de kosten.

Nieuw statiegeldsysteem

Vanaf 1 juli 2021 zit er €0,15 statiegeld op petflesjes van minder dan 1 liter. Dit geldt alleen voor petflesjes frisdrank en water en niet voor sap of zuivel. Het bedrag van €0,15 wordt in rekening gebracht bij de aankoop van het petflesje.

Hoe werkt het?

Als je als horecaondernemer petflesjes frisdrank besteld bij de groothandel, betaal je statiegeld aan deze groothandel. Zodra jij het petflesje frisdrank aan de consument verkoopt reken je het statiegeld door. Jij hebt dat het betaalde statiegeld terug.

Geen btw

Belangrijk te weten is dat het statiegeldbedrag los op de bon moet komen te staan. Het statiegeld kan niet in de verkoopprijs worden verrekend omdat er over statiegeld geen btw wordt betaald.

Vrijwillig inzamelen

Zoals hierboven al vermeld stond ben je als horecaondernemer dus vrijgesteld van verplichte inname. Je kunt er voor kiezen om petflesjes vrijwillig in te zamelen. De opbrengst van het statiegeld kan bijvoorbeeld gedoneerd worden aan het goede doel.
Bijvoorbeeld: Je plaatst in je zaak een bak waarin de consument het petflesje kan gooien. Je vermeld bij de bak dat de opbrengst naar het goede doel gaat; het goede doel kun je zelf bepalen. Vervolgend moet je zelf met je groothandel afspraken maken over het meenemen van de petflesjes en de verrekening hiervan. De petflesjes kunnen verzameld worden in zogenaamde big bags en door de groothandel worden meegenomen.

Aanpassingen aan statiegeldflessen

De etiketten van alle statiegeldflessen worden veranderd; er komt een statiegeldlogo (zie onderstaande afbeelding) en een nieuwe EAN-code (barcode) op te staan. Zo is het voor consumenten en innamepunten duidelijker welke fles wel en niet meedoet aan het systeem.

Statiegeld Nederland heeft speciaal voor klanten van grossiers een overzichtelijke nieuwsbrief gemaakt met alle informatie; klik hier om deze te bekijken.

Voor meer informatie over het hele vernieuwe systeem zowel het registratieformulier voor de vrijwillige inname kun je terecht op http://statiegeldnederland.nl

 

© 2022 Broekhuyzen Horecagroothandel • Privacy & cookies • Webontwikkeling: 2nd Chapter