Diepvries - Koelvers - Food - Dranken - Non-food
Walserij 44, 2211 SL Noordwijkerhout T 0252 700 200 • E info@broekhuyzen.nl

Hofleverancier overleeft door visie, soberheid en robuust karakter

23 november 2020

Stichting Hofleveranciers 45 jaar: “Het geheim van een hofleverancier is de familie”

Amsterdam, – 23 november 2020 – Het Koninkrijk der Nederlanden omarmt ruim 700 hofleveranciers. De (minimaal) honderd jaar oude bedrijven overleefden de oorlog, natuurramp, financiële en coronacrisis. Vakmanschap, koppigheid en maatschappelijke betrokkenheid kenmerken de hofleverancier. Met een gemiddelde leeftijd van 217 jaar toont de hofleverancier zijn standvastigheid. Dit jaar bestaat de Stichting Hofleveranciers in Nederland 45 jaar. Ter ere van dit jubileum brengt de stichting haar donateurs onder de aandacht met een vernieuwde website, een nieuw logo, een nieuw motto en nieuwe verhalen. In totaal hebben 408 ondernemingen zich bij de Stichting aangesloten, waarvan 73 hofleveranciers in Zuid Holland.

Jan-Willem Klein, voorzitter van de Stichting Hofleveranciers in Nederland: “Het predicaat Hofleverancier krijg je niet zomaar. Zo’n predicaat moet je zien als een lintje voor een bedrijf. Alleen nu zal het bedrijf het verzoek zelf moeten indienen. Van aanvraag tot goedkeuring duurt ruim negen maanden. In dat proces worden het bedrijf en de bestuurders doorgelicht en uiteindelijk beslist de Koning of het bedrijf zichzelf Hofleverancier mag noemen. In ons jubileumjaar willen we onze donateurs een hart onder de riem steken want ook dit jaar laten ze zien dat ze sterk zijn en er een succesvolle bedrijfsvoering op na houden om ook de huidige coronacrisis te overleven.”

Bedrijfslintje
De Koning kan het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan of bij een bijzondere gebeurtenis. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn evenals de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn. Het Predicaat geeft bedrijven het recht om het Koninklijk Wapen te voeren met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier.

Koopman des Konings
Lodewijk Napoleon Bonaparte (koning van Holland van 1806-1810), verleende als eerste de titel ‘Koopman des Konings’. Later nam Koning Willem I (1813-1840) dit over en introduceerde de naam Hofleverancier. Bedrijven konden hiermee laten zien dat ze in de smaak vielen bij het koningshuis. Het recht wordt in de regel toegekend voor een periode van 25 jaar. Tegenwoordig hoeft een hofleverancier niet meer ‘aan het hof’ geleverd te hebben.

© 2021 Broekhuyzen Horecagroothandel • Privacy & cookies • Webontwikkeling: 2nd Chapter