Diepvries - Koelvers - Food - Dranken - Non-food
Walserij 44, 2211 SL Noordwijkerhout T 0252 700 200 • E info@broekhuyzen.nl

Belangrijke informatie met betrekking tot de SUP-richtlijn en disposables

30 juni 2021

SUP-richtlijn

Plastic afval in zee (plasticsoep) is een internationaal probleem. In 2019 heeft het Europees Parlement de Single-Use Plastics richtlijn aangenomen. Het doel hiervan is om wegwerpplastic te verminderen en meer plastic in te zamelen en te recyclen. De maatregelen gelden voor alle Europese lidstaten en gelden vanaf 3 juli 2021.

Alle ondernemers die plastic producten voor eenmalig gebruik produceren, in omloop brengen of gebruiken in hun bedrijfsvoering krijgen te maken met deze richtlijn. Maar voor velen is het nog onduidelijk wat dit voor hen zal betekenen en hoe ze zich op de nieuwe regelgeving moeten voorbereiden. In dit nieuwsbericht proberen wij je een zo goed mogelijk beeld te geven van de maatregelen. Wij richten ons hierbij alleen op de producten die betrekking hebben op ons assortiment.

De onderstaande informatie is gebaseerd op de huidige kennis. Mocht er desondanks toch een fout of onvolledigheid in voorkomen, dan horen wij dit graag.

Verbod per 3 juli 2021

Vanaf 3 juli 2021 mogen onderstaande plastic producten – voor eenmalig gebruik – niet meer geproduceerd worden:

 • Bestek
 • Borden
 • Rietjes (medische plastic rietjes uitgesloten)
 • Roerstaafjes
 • Voedsel- en drankverpakkingen van EPS (geëxpandeerd polystyreen)

De voorraden van deze producten die al vóór 3 juli 2021 in ons magazijn aanwezig zijn mogen wij na 3 juli 2021 nog wel uitleveren. Het is ook toegestaan om deze producten nog door te verkopen of te gebruiken. Er zal na 3 juli 2021 geen nieuwe voorraad meer worden geproduceerd of geïmporteerd, waardoor de aanvoer naar de markt uiteindelijk zal stoppen.

Let op! Menu- en hamburgerbakken van het materiaal XPS (geëxtrudeerd polystyreen) mogen nog wel blijven en zijn gedoogd t/m 31 december 2025.

Markeringsplicht

Vanaf 3 juli 2021 geldt er een markeringsplicht voor alle plastic bekers en kartonnen bekers met een plastic coating. Het markeringssymbool moet de consument erop attenderen dat het artikel plastic bevat en geen zwerfafval mag worden.
Heb je bekers ontvangen die vóór 3 juli 2021 zijn geproduceerd of heb je bekers via ons geleverd gekregen na deze datum? Dan mag je de bekers zonder markering nog verkopen of gebruiken.
Voor de markeringsplicht worden verschillende symbolen gebruikt. In de onderstaande afbeelding zie je welke dit zijn.

Bron: Conpax BV

Tijdlijn: Wanneer gaat wat veranderen?

1 juli 2021

Per 1 juli 2021 zit er in Nederland statiegeld op alle PET-flessen voor frisdrank en water tot drie liter.

3 juli 2021

Vanaf 3 juli 2021 is de SUP-richtlijn van kracht en gelden in de Europese Unie nieuwe regels voor het gebruik van plastic wegwerpproducten.

2023

Er komt in Nederland een verbod op het gratis verstrekken van plastic-bevattende voedsel- en drankverpakkingen voor eenmalig gebruik met als doel het verbruik van dit soort verpakkingen blijvend te verminderen. Deze maatregel is vergelijkbaar met het verbod op het weggeven van plastic tasjes. De exacte details zijn op dit moment nog niet bekend. Naar verwachting gaat de maatregel in 2023 in.

5 januari 2023

Vanaf 5 januari 2023 is er een nieuwe, uitgebreide producenten-verantwoordelijkheid die bepaalt dat producenten de kosten dragen voor het opruimen van bepaalde soorten zwerfafval:

 • Eenpersoons verpakkingen van voedsel dat bestemd is voor directe consumptie, zoals saladeschaaltjes en hamburgerbakjes;
 • Zakjes en wikkels waaruit de consument direct kan eten (wikkels van snoeprepen, bijvoorbeeld);
 • Drankverpakkingen van maximaal drie liter;
 • Drinkbekers;
 • Lichte kunststof draagtassen.

3 juli 2024

Er komt een nieuwe producteis voor kunststof flessen en bekers. Vanaf 3 juli 2024 moeten doppen vastzitten aan alle drankflessen van maximaal drie liter.

31 december 2024

De producentenverantwoordelijkheid wordt verder uitgebreid. Producenten dragen nu ook de kosten voor het opruimen van deze soorten zwerfafval:

 • Vochtige doekjes (voor hygiëne en huishoudelijk gebruik);
 • Ballonnen;
 • Kunststof producten in de visserij.

2025 - 2030

Het gebruik van bewerkt afvalplastic

Vanaf 2025 moeten PET-drinkflessen tot drie liter gemiddeld ten minste 25 procent gerecycled kunststof bevatten. Vanaf 2030 geldt voor alle plastic drinkflessen dat ze van minstens 30 procent gerecycled kunststof moeten zijn gemaakt.

Inzameling

Ook moet in 2025 minimaal 77 procent van alle plastic drinkflessen tot drie liter worden ingezameld. Vanaf 2029 moet dit minimaal 90 procent zijn. Nederland neemt een voorsprong op deze maatregelen door per 1 juli 2021 statiegeld te verplichten voor alle PET frisdrank- en waterflessen. Per 1 januari 2022 geldt een aparte inzameling van alle plastic drinkflessen. Producenten mogen hiervoor met elkaar samenwerken.

Bron: Paardekooper B.V.

Voor de uitgebreide omschrijving van de SUP-richtlijn kun je de site van europa.eu raadplegen.

© 2022 Broekhuyzen Horecagroothandel • Privacy & cookies • Webontwikkeling: 2nd Chapter